Wat is biodanza?

Je kunt je er misschien weinig bij voorstellen: heerlijk dansen en werken aan je persoonlijke groei op één plek. Steeds meer mensen ontdekken dat dat kan. Als je dit zelf wilt ontdekken hoef je maar één ding te doen: die eerste stap nemen. Dat is je eerste beweging. Als je dat een paar keer gedaan hebt merk je dat je vanzelf op veel andere terreinen gaat bewegen. Want biodanza beweegt je. Letterlijk en figuurlijk. 

• Het heeft een diepe ontspannende werking op je lichaam en geest
• Het versterkt je immuunsysteem
• Het draagt bij aan de regulering van het zenuwstelsel
• Gunstige werking op psychische gezondheid en stressverwerking
• Andere effecten zijn een verhoogde mate van vitaliteit, affectie, plezier, gezondheid, verbondenheid, creativiteit en eigenwaarde.

Het is een systeem gericht op zelfontplooiing en het verhogen van levenskwaliteit. Biodanza ziet er uit als een vorm van vrije dansexpressie in een groep, op muziek die iets los maakt. Mensen dansen afwisselend alleen, samen en met de hele groep, zonder woorden. De meeste mensen komen wekelijks bij elkaar. Het hartelijke contact dat deelnemers geleidelijk aan opbouwen is een centraal element. De groep fungeert als een veilige “verrijkte” omgeving die onder haar deelnemers plezier en vertrouwen oproept en hen daarmee een bedding verschaft voor hun persoonlijke ontwikkeling. 

Voor wie?
Biodanza is er voor iedereen ongeacht leeftijd, fysieke gesteldheid, conditie of ervaring met dansen. 

Uitleg les en kleding
Elke les is zorgvuldig opgebouwd uit dans- en bewegingsoefeningen. We beginnen met actieve beweging om meer in ons lichaam te komen, in de tweede helft worden de bewegingen rustiger zodat we ons lichaam kunnen ontspannen en nieuwe energie op doen. Ik introduceer de dansen en doe ze soms kort voor ter inspiratie. Draag gemakkelijk zittende kleding. Je danst op blote voeten of schoenen, met een zachte zool, als je dat prettiger vindt.

 

Het dansen heeft een positieve invloed op onze hersenen. Een presentatie van Annelies Resink, medisch bioloog/neurowetenschapper en danser bij biodanza met Marlie. 

 

Indruk van een biodanza les (in Groningen). 

 

Wegens de privacy van de deelnemers maak ik doorgaans geen foto’s voor promotionele doeleinden. Deze foto’s zijn gemaakt tijdens een workshop buiten en zijn (uiteraard) met toestemming van de deelnemers gemaakt. Het geeft een beeld van een van de vele dansen van biodanza zoals een groepsdans, een dans in contact met iemand anders en viering van onze van identiteit.