Oorsprong

Biodanza is een methode ontwikkeld door psycholoog en medisch antropoloog Rolando Toro uit Chili. Hij zocht in zijn werk naar een manier waardoor mensen zich gelukkiger zouden voelen door verandering van binnenuit. Hij begon met het geven van dans en beweging in combinatie met zorgvuldig gekozen muziek en merkte dat de mensen veranderden. Door de jaren heen is biodanza steeds verder ontwikkeld. Het is een systeem met inzichten uit de biologie en menswetenschappen. Rolando Toro is in 2001 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

5 belangrijke thema’s
Biodanza stimuleert vijf thema’s die in het leven van mensen belangrijk zijn. Dit zijn vitaliteit, creativiteit, affectie, seksualiteit en transcendentie. Hiernaast zijn er tal van andere onderwerpen die aan bod komen tijdens de biodanza lessen.
Vitaliteit de wil om te leven en de energie om te handelen. Bij een gezonde vitaliteit hoort ook een goede balans tussen actie en rust. Het ervaren van energie en welzijn.
Creativiteit binnen deze lijn worden we gestimuleerd om expressie te geven aan ons leven (en telkens weer onze krachten aan te wenden om het leven nieuwe impulsen te geven). Het leven te onderzoeken, te doorgronden en te vernieuwen.
Affectiviteit  Als we anderen ontmoeten, hebben we de vaardigheid nodig om genegenheid te geven en te ontvangen. Empathie maakt dat we ons kunnen verplaatsen in een ander. Affectie is onze natuurlijke vermogen tot liefhebben en genegenheid ervaren.
Seksualiteit hoort bij ieder levensaspect. Uitdrukkingen worden (her) ontdekt zoals een glimlach, een gebaar en een hand die vastgehouden wordt. Je vermogen tot intimiteit en sensualiteit zullen toenemen evenals het ervaren van plezier.
Transcendentie is het moment waarin je jezelf overstijgt en je verbindt met het grotere geheel. Het is openen naar het totale menselijk potentieel.
Bij ieder mens zijn deze lijnen op geheel eigen wijze ontwikkeld. Door intensief te werken met deze thema’s, krijg je toegang tot jouw persoonlijke mogelijkheden.

Biodanza is er voor verschillende doelgroepen. Marlie’s groepen zijn voor volwassenen. Er zijn ook aparte groepen voor bijvoorbeeld kinderen of mensen met een beperking. Er is internationaal veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van biodanza. Informatie hierover vind je op: http://www.bionet.name/.

Het belang, en de noodzaak, van contact en verbinding voor mensen wordt in diverse wetenschappelijke disciplines onderstreept. Ik weet niet of D. de Wachter bekend is met biodanza, maar ik vind het een prachtig pleidooi voor biodanza.